CPCONGRES-HOQUEI Esports Barcelona Barcelona
CPCONGRES-HOQUEI Esports Barcelona Barcelona
CPCONGRES-HOQUEI Esports Barcelona Barcelona
CPCONGRES-HOQUEI Esports Barcelona Barcelona

ORÍGENS AL BARRI DEL CONGRÉS EL 1959

El Club Patí Congrés és l'entitat exclussivament dedicada a l'hoquei i al patinatge sobre rodes més antiga de la ciutat de Barcelona i té els seus orígens en una pista poliesportiva inaugurada el 14 de juny de 1959 al mig d’una illa de cases delimitada pels carrers Vèlia, Ignasi de Ros, Riera d‟Horta i Pardo, en el que en aquella època s’anomenava barri dels Habitatges del Congrés (Viviendas del Congreso), nascut el 1953 amb motiu del XXXV Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona.

En aquella pista, propietat del Bisbat de Barcelona, hi jugava l’equip de bàsquet Mare Nostrum i la temporada de la seva inauguració també hi va jugar el Círculo Barcelonista, un equip d'hoquei patins ja desaparegut que aleshores militava a la màxima categoria, i hi entrenava un parell de dies a la setmana l’històric Club Patí Voltregà, que en aquella època estava format per jugadors de la ciutat de Barcelona. Per a gestionar la instal·lació es va crear l’anomenat Consell de la Pista del Patronat dels Habitatges del Congrés (Patronato de las Viviendas del Congreso), presidit per Antonio Ramírez, que amb el nom de Club Deportivo Congreso va ser l’entitat que es va donar d’alta a diverses federacions, entre elles la Federació Catalana de Patinatge, el mateix 1959.

Un any després va aterrar en aquella pista, que gestionava el mateix Patronat, l’Escola de Patinatge Artístic (EPA), creada el 1956 per Joan Petit a les instal·lacions que l’històric Club Patín tenia a la plaça Calvo Sotelo de Barcelona (ara Francesc Macià) i que el 1958 s’havia quedat sense lloc on practicar el seu esport. D’aquella escola van sorgir moltes patinadores, entre elles les internacionals Rosa Maria Laguna i Maite Chicón, posteriorment entrenadores del Club Patí Congrés.La llavor de l’hoquei patins, per la seva banda, va germinar la temporada 1961-62 amb la creació d’un equip juvenil que amb el nom de Club Hoquei Congrés va competir a la lliga de l’Obra Sindical de Educación y Descanso. En aquell equip hi havia Josep Pomé, que tres dècades més tard seria president del Club Patí Congrés i que també va tenir un fill jugant a la nostra entitat. Amb Pomé hi havia jugadors com Rafael Bonachela, Pep Suñé, Enric Anson, Domingo Garcia, Àngel Martín, Soto o Sospedra, que van ser els pioners de l’hoquei al club. A partir de la següent temporada l’equip ja va competir a la Federació Catalana de Patinatge juntament amb un altre d’Infantil que també es va formar i en el que hi havia jugadors com Antonio Goitia, Antoni Galdeano, Xavier Viadé, Miquel Font o Rodri, els tres últims dels quals van arribar a jugar anys després a la Divisió d’Honor.

L’hoquei i el patinatge compartien pista, però eren entitats separades fins que el mes de setembre de 1965, després d’arribar a un acord amb el Patronat, els dos esports es van fusionar amb l’equip de bàsquet Mare Nostrum, que tenia el recolzament de la firma tèxtil Cotolene. I així va ser com es va crear el Club Cotolene Congreso, amb les seccions de bàsquet, patinatge artístic i hoquei patins, sota una mateixa junta presidida per Albert Roig. El club pagava un lloguer per la utilització de la pista del carrer Vèlia al Bisbat, per mitjà del Patronat, i n’era el responsable del seu manteniment.

Poc després, però, el bàsquet va tornar a caminar sol i l’hoquei va desaparèixer puntualment entre 1967 i 1978, per la qual cosa només va quedar el patinatge artístic. Malgrat tot, durant els anys que no hi va haver secció d’hoquei aquest esport va seguir present en aquella pista, ja que hi entrenava i hi jugava els seus partits el RCD Espanyol. El 1978 l’hoquei patins va tornar al club, però va ser el 1981, gràcies a l’ex jugador internacional Lluís Zuriaga, quan es va crear una estructura i una escola d’iniciació que ha arribat fins al dia d’avui.

TRASLLAT FORÇAT A LA SAGRERA

El 2 de març de 1987 el Club Patí Congrés va comprar al Bisbat el terreny de 4.350,43 m2 en el que hi havia la pista principal, una altra de més petita, uns vestidors i un bar, però els conflictes amb els veïns, que es queixaven del soroll que provocava l’activitat esportiva, i amb l’Ajuntament de Barcelona, que tenia catalogada aquella illa de cases com a zona verda i mai no va arribar a atorgar la llicència d’activitats malgrat tolerar-les, van provocar que el 1992 l’entitat es veiés abocada a marxar d’allà.

L’Ajuntament va recol·locar el Club Patí Congrés al pati de l’Escola Pública Príncep de Viana (posteriorment fusionada amb l’Escola Pegaso), al mateix Districte de Sant Andreu, però al barri de la Sagrera, per mitjà d’un conveni en el que se li cedia l’us de dues de les pistes poliesportives del centre per un període màxim de 25 anys. A la Sagrera va començar una nova etapa del club, que va seguir potenciant la base de les seves dues seccions i al mateix temps adquirint un bon nivell esportiu malgrat haver de compartir les instal·lacions amb el centre educatiu. L’any 2000 el CP Congrés i l’Ajuntament van signar un nou conveni que regularitzava la situació i en el que, a canvi de cedir gratuïtament els seus drets dominicals sobre el terreny del qual era propietari al barri del Congrés, el consistori adquiria al compromís d’atorgar-li la gestió d’una nova instal·lació esportiva coberta dins l’àmbit del districte de Sant Andreu.

NOVA COBERTA I FUTUR PAVELLÓ

Com que els anys anaven passant i la instal·lació no arribava, el club va fer gestions davant del Districte de Sant Andreu i l’Institut Barcelona Esports (IBE) per a trobar una solució i aquesta va ser el compromís de construir una coberta lleugera provisional en una de les dues pistes, que després d’engegar a finals de 2013 la campanya ‘Salvem el CP Congrés’ va ser una realitat el 13 de setembre de 2014, quan va ser inaugurada.

La situació, però, segueix sent provisional a l’espera de que el 2017, quan expiri el termini de 25 anys d’utilització de les pistes de l’Escola Pegaso i l’Institut Príncep de Viana acordat amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació, el Club Patí Congrés pugui anar al nou Poliesportiu Camp del Ferro situat en uns terrenys delimitats pels carrers Camp del Ferro, Berenguer de Palou i Pare Manyanet, al mateix barri de la Sagrera, que es començarà a construir el 2017 i està previst que estigui finalitzat a finals de 2018, segons un nou conveni signat amb el Districte de Sant Andreu.

El CP Congrés, que després de 24 anys fent la seva activitat al barri de la Sagrera s’hi ha integrat totalment, està en plena fase de creixement i la temporada 2016-17 té prop de 300 esportistes, 185 d’ells a la seva secció d’hoquei patins repartits entre una Escola d’Iniciació i 21 equips que competeixen a les lligues organitzades per la Federació Catalana de Patinatge i la seva Federació Territorial de Barcelona, el més representatiu dels quals milita a la Lliga Nacional Catalana des de fa 13 temporades i és el segon de la ciutat que està en una categoria més alta després del FC Barcelona.